Informatie mbt de glassieraden


Handgemaakt en uniek

Alle glassieraden zijn met de hand door mijzelf gevormd en gemaakt in mijn eigen glasatelier. Daardoor is ieder stuk uniek. Glazen oorbellen bijvoorbeeld kunnen daarom nooit 100% gelijk in grootte zijn, alhoewel ik dat wel probeer natuurlijk!

 

Kleuren

Het is mogelijk dat kleuren op het beeldscherm iets afwijken van de werkelijke kleuren. Dit heeft te maken met de instellingen van een ieders computer/telefoon/tablet. 

Transparante kleuren

Sieraden met transparante kleuren kunnen donker lijken op een donkere achtergrond. Zo kunnen de transparante kleuren van bijvoorbeeld hangers op een zwart kledingstuk wat wegvallen. 

 
Glasstaven in alle kleuren van de regenboog

Aanpassingen

Veel sieraden kunnen aangepast worden:

  • Zo kunnen veel spangen en kettingen zonder meerprijs korter of langer gemaakt worden.
  • Een collier kan vaak tegen een kleine meerprijs voorzien worden van een andere sluiting, bijvoorbeeld een magneetsluiting, kapittelsluiting of karabijnsluiting
  • Ook aan een armband, ketting of spang kan vaak een andere sluiting worden gezet (soms wel, soms geen meerprijs).
  • De meeste oorbelhaakjes en hangerogen zijn van edelstaal/rvs, deze kunnen vervangen worden door exemplaren van zilver (meerprijs) of goudkleur, of door een andere vorm/soort (de meesten gratis). Zie de pagina Oorhaakjes voor de verschillende mogelijkheden.
  • Armbanden kunnen ook in lengte aangepast worden of de glazen kralen kunnen op een andere soort armband overgezet worden.

Informeert u naar de mogelijkheden! Dit kan via de contactpagina door het invullen van het contactformulier, maar een email of telefoontje mag ook!

Edelstaal/RVS 

Vrijwel alle metalen onderdelen van de sieraden zijn van edelstaal/RVS.
Edelstaal (ook wel chirurgisch staal genoemd) is allergie-vrij, verkleurt niet, geeft niet af op de huid, is licht van gewicht, slijtvast en blijft mooi. Ook is het minder duur dan zilver (wel duurder dan andere metaallegeringen) en hoeft niet gepoetst te worden. Edelstaal is wel gevoelig voor chloor, dus oppassen met agressieve schoonmaakmiddelen en zwemmen in chloorwater! 

De wisselringen, wisselhangers, wissel-armbanden en wisselsierspelden voor glastops zijn ook van edelstaal, deze zijn wel enigzins gevoelig voor water omdat als de ring/hanger nat wordt er water komt in het schroefgedeelte. Omdat dat water vrij afgesloten is droogt het heel langzaam en blijft het schroefdraad dus lang nat. Dit kan op den duur het schroefdraad verzwakken.

Sommige onderdelen van edelstaal kunnen worden vervangen door zilver, bijvoorbeeld oorhaakjes.
 

Rhodium

De "tuitjes" van de trompet-oorbellen zijn niet van edelstaal maar ze zijn verzilverd of rhodium plated (gerhodineerd). Rhodium is edelmetaal verwant aan platina, het is iets witter dan zilver. In tegenstelling tot zilver verkleurt rhodium niet en wordt dus niet zwart. Rhodium is wel gevoelig voor schoonmaakmiddelen, zoals chloor en dergelijke, ook mag geen zilverpoets worden gebruikt. Maak de oorbellen dus alleen schoon met warm/heet water (eventueel een paar minuten laten weken) en een zacht (katoenen) doekje.

Spontane breuk

Elk stuk gevormd glas is na verhitting langzaam afgekoeld om de spanning in het glas te reduceren. Het kan echter sporadisch voorkomen dat een kraal of glas-onderdeel spontaan breekt omdat er toch enige spanning in het glas is achtergebleven. Dat kan zich ook nog voordoen tot een paar maanden nadat het gemaakt is. Zo'n spontane breuk kenmerkt zich door een recht breukvlak. Mocht dit zich voordoen bij een door u gekocht sieraad, neemt u dan even contact op.

Breekbaar

Glas is breekbaar. Toch zijn de meeste glassieraden niet erg kwetsbaar tenzij u ze van enige hoogte laat vallen op een harde (stenen) vloer. De sieraden die wel kwetsbaar zijn de colliers in bloemvorm. Het dragen vormt geen probleem, voorzichtigheid is vooral geboden bij het om- en afdoen. Dit geldt (in mindere mate) ook voor de colliers met geblazen kralen en de glazen oorbellen/hangers in lange druppelvorm. Het is aan te raden om ze in het doosje te bewaren waarin u het collier/oorbellen/hanger geleverd hebt gekregen.
Gelukkig laat glas zich makkelijk lijmen, dus mocht er van uw glassieraad een stukje glas afbreken (bijvoorbeeld een bloemblaadje), neemt u dan even contact op. Waarschijnlijk kan het vrijwel onzichtbaar gelijmd worden. Ook kan eventueel een onderdeel vervangen worden.

Gelijmd onderdeel laat los

Een enkele keer kan het gebeuren dat het gelijmde ophangoogje (de "bail") van een hanger, of het verlijmde glasonderdeel van een ring of oorbel loslaat. Ik gebruik de sterkst mogelijke 2-componentenlijm, maar helaas geeft geen enkele lijm 100% garantie. Vooral door de schok van een val kan een hangeroogje heel soms losschieten. Ook door het blootstellen aan veel water (vaak douchen, zwemmen) kan de verbinding zwakker worden. 
Gelukkig kan uw sieraad opnieuw gelijmd worden!