De juiste maat

Hoe vindt u de juiste maat voor uw ketting, armband of ring?


De juiste lengte van een ketting

De juiste lengte van een halsketting kunt u het makkelijkst bepalen door het nameten van een ketting die u al heeft. Ook kunt u een touwtje oid gebruiken en dat nameten. De foto geeft ook een idee van de verschillende lengtes van de kettingen. Het model heeft een slanke hals en is 1.77 lang. Let op: een hanger aan de ketting zal de ketting nog wat omlaag trekken! 
Met een verlengkettinkje kunt de kettingen 5 tot 7 cm verlengen.

 

Indicatie lengtes

  • 40 cm: een korte ketting, voor hangers die hoog aan de hals moeten hangen.
  • 45 cm: dit is de standaard lengte voor een damesketting.
  • 50 cm = een iets langere damesketting. Deze lengte wordt ook vaak aangehouden als standaard herenmaat.
  • 60 cm = deze ketting valt net op het begin van de buste/decolleté.
  • 70 cm = een lange ketting die in het decolleté valt.
  • 80 cm = een lange ketting waarbij de ketting tot over de buste komt.

 

De lengte van een spang

Een spang is een halsketting die meer of minder stug is zodat hij altijd mooi rond valt. De standaardlengte is 45 cm. Een paar spangen zijn ook verkrijgbaar in 40 en 50 cm, of daartussen in. Spangen met een karabijnsluiting kunnen worden voorzien van verlengkettinkje van 5 of 7 cm. Het model heeft een slanke hals en is 1.77 lang.

De juiste lengte van een armband

Ook de juiste lengte van een armband kunt u het makkelijkst bepalen door het nameten van een armband die u al heeft. Als dat niet lukt kunt u uw polsomtrek meten dmv een centimeter of een strookje papier: doe een strookje papier om de pols en zet een streepje bij het uiteinde. Daarna kunt het strookje papier opmeten. De juiste plek om te meten is net boven het knobbeltje van uw pols, dus net onder de hand. Vervolgens wordt er 1 tot 3 cm bij opgeteld om bij de armbandmaat te komen:

  • 1 tot 1,5 cm voor een strakke armband
  • 2 tot 2,5 cm voor voor een normale armband
  • 3 cm voor een lossere armband

Dus zoals op de foto's hieronder: polsomtrek is 16, normale armband maat 18, losse armband maat 19

Omtrek pols is 16 cm

Armband maat 18

Armband maat 19

De juiste ringmaat

De juiste ringmaat bepalen kan wat lastiger zijn. Er zijn diverse maat-systemen die kunnen verschillen per regio en daarbinnen nog weer naar opmeting van omtrek of diameter van de ring. Ik werk met de Europese maat naar diameter. De maat van de ring is de diameter van de binnenkant van de ring in millimeters. Als je een goed passende ring hebt kun je dit nameten door de ring op een lineaal te leggen en de diameter af te lezen. Een schuifmaat werkt echter nauwkeuriger.

Als je geen ring hebt die je na kunt meten, kun je de omtrek van je vinger nameten met behulp van bijvoorbeeld een strookje papier of dunne centimeter. Daarna kun je volgens onderstaande tabel de diameter-maat vinden. In de tabel staan ook de Amerikaanse maten vermeld.

Houd met het nameten wel rekening met de temperatuur van je handen, want hoe warmer je handen hoe dikker je vingers zullen zijn. Ook is het een goed idee om op een paar verschillende tijdstippen en/of dagen te meten. Want ook je vochthuishouding kan invloed hebben op de dikte van je vingers.